Ako sa starať o zmiešanú pleť?

Ako sa starať o zmiešanú pleť?>

 

Žiarivá a hladká pleť je to, čo robí ženu krásnou. Udržať jej bezchybný stav však nie je samozrejmosťou. Aby ste svojej pleti dodali všetko, čo potrebuje, mali by ste poznať jej typ a dopriať jej tomu zodpovedajúce ošetrenie. 

Žena pozerajúca sa do zrkadla sledujúc svoju pokožku

Okrem výrazne suchej a mastnej pleti je najviac rozšírenou pleť zmiešaná. Experti tvrdia, že zmiešaný typ pleti sa vyskytuje u 70% žien a pritom až tretina z nich svoju pleť ošetruje neadekvátne. Ak ste i vy majiteľkou tohto typu pleti, pozrite si zoznam našich rád a odporúčaných produktov, aby vaša pleť žiarila zdravím. 

 

Čítajte ďalej
Ako sa zbaviť čiernych bodiek?
 

Ako poznáte zmiešanú pleť?

Typickým znakom zmiešanej pleti je prechod medzi suchou a mastnou, tzv. T-zónou.  T zóna predstavuje vaše čelo, nos, okolie úst a bradu - viď obrázok nižšie. V týchto miestach Vaša pleť vykazuje typické znaky mastnej pleti - nadmerná tvorba mazu, lesk, rozšírené póry, tendencia k tvorbe komedónov a akné (interný preklik na článok o čiernych bodkách). 

Okrem toho v oblasti líc a zvyšku tváre bojujete s príznakmi suchej pleti - nadmerné vysušenie, začervenanie a podráždenie, tvorenie drobných šupiniek. I keď je tento druh pleti podmienený predovšetkým geneticky, môžete jeho stav ovplyvniť vhodnou starostlivosťou a naopak, zhoršiť nevhodnými a agresívnymi produktmi.   

Žena s pleťovou maskou na tvári

Čistite ju hĺbkovo ale šetrne

Pamätajte si, že na zmiešanú pleť neexistuje jedno riešenie, ktoré by vyhovovalo všetkým. Musíte sa sústrediť na to, do akej miery máte časti tváre mastnejšie a suchšie a tomu prispôsobiť zvolené produkty. 

Žena umývajúca si pleť v umývadle



Ráno a večer začnite jemným ale efektívnym čistením, napríklad pomocou prírodného gelu s obsahom aloe vera, alebo neparfumovanej čistiacej peny, ktoré pleť vyčistia do hĺbky, ale pritom nevysušia.  Pokiaľ vaša T-zóna vyžaduje kvôli akné intenzívnejšie čistenie, nebojte sa použiť všeobecne obľúbené čistiace kefky, ktoré pleť naviac prekrvia a stimulujú. 


Žena čistiaca si pleť kefkou na čistenie pleti

Čistenie dokončite pomocou pleťovej vody, ktorá reguluje kožný maz a udržuje pH pokožky v rovnováhe. 

Produkt v zelenej fľaštičke od značky Bioderma

Produkt v tyrkysovej tube od značky Bioderma Biosource



Hydratujte ju poctivo a pravidelne

Dostatočná hydratácia je pre túto pleť absolútne kľúčová. Mnohé ženy totiž mylne riešia len mastnú časť tváre a prejavy akné, zaťažujú pleť agresívnou kozmetikou a zabúdajú, že vysušená pleť reaguje začervenaním, podráždením a paradoxne zvýšenou tvorbou mazu a akné.

Porovnanie ženy pred a po očistení pleti



Uistite sa, že krémy, ktoré používate sú hypoalergénne a určené presne na zmiešanú pokožku. Mali by mať ľahké a nezaťažujúce zloženie a obsahovať len prírodné zložky. Skvele sa osvedčil Vichy krém Aqualia Thermal, ktorého minerálne zloženie pleť upokojuje a hydratuje až na 48 hodín. 

Krém od značky Vichy Aqualia Thermal

Hydratačná emulzia od značky Nuxe typ Aquabella

Rovnako skvelou je starostlivosť poskytovaná značkou Nuxe a jej hydratačná emulzia. Budete nadšená aktívnymi výťažkami z uhorky a cistrónu, ktoré pleť zmatnia, regulujú tvorbu mazu a pritom hydratujú do hĺbky, skrášľújú a rozjasňujú. 

Obrázok na ktorom sú zobrazené popraskané pery



Pri zmiešanej pleti trpia často i vysušené pery a preto nezabúdajte ani na ich zvlhčenie použitím prírodných balzamov, napríklad značky EOS s príjemnou vôňou malín

Produkt od značky EOS s malinovou vôňou.

Aplikujte vhodnú masku

Nič nedostane zmiešanú pleť do rovnováhy tak, ako vhodná pleťová maska. Ak použijete masky s obsahom kyseliny hyaluronovej, aloe vera alebo harmančeka bude suchšia časť vašej tváre dostatočne hydratovaná a mastnejšia zase regulovaná a prejavy akné budú liečené. 

Žena s pleťovou maskou na revitalizáciu pleti.



Okrem toho maska redukuje viditeľné póry, aktívne látky prenikajú hlboko do epidermu pokožky, kde jej dodávajú potrebnú vlhkosť. Pleť dostane jednotný odtieň, bude rozžiarená a pravidelným používaním môžete odstrániť i jemné mimické vrásky

Produkt Garnier Hydratačná maska v ružovom obale







Ako každej z nás i vám prospeje pár minut relaxu. Urobte si preto pomocou masky svoj vlastný wellness rituál -  napustite si vaňu, pusťte relaxačnú hudbu a maska bude mať o to viditeľnejší účinok.  

Žena ležiaca vo vani s pleťovou maskou na tvári a s vyloženými nohami.


Na záver máme pre vás ešte posledný tip. Výskumy ukázali, že kokosový olej pôsobí na tento druh pleti obzvlášť priaznivo. Prečítajte si o jeho zázračných účinkoch a spôsoboch použitia v našom ďalšom článku.