Ako sa zbaviť čiernych bodiek na nose?

Ako sa zbaviť čiernych bodiek na nose?>

Postrach pleti bez ohľadu na vek a pohlavie. Otvorené komedóny, alias čierne bodky, predstavujú nielen kozmetický a estetický problém, ale mnohokrát sú prejavom i nesprávneho životného štýlu. Nie je ľahké sa ich zbaviť a ešte väčšou výzvou je zabrániť ich opätovnému vzniku.

My sme mali možnosť prediskutovať túto oblasť priamo s dermatológom, ktorý vás upozorní na základné aspekty tohto rozšíreného problému.

Ako a prečo čierne bodky vznikajú?

Pozrime sa najprv, čo vlastne komedón je. Ide o nahromadený kožný maz a nečistoty, ktoré oxidujú na ústi vlasového folikulu (korienku), alias otvoreného póru.

Tvorbu kožného mazu ovplyvňujú viaceré vnútorné faktory, ako sú hormonálne zmeny napríklad v období puberty, ale i vonkajšie faktory, o ktorých si ešte povieme. 

Čím otvorenejší a širší je daný pór, tým väčší je nábeh na tvorbu komedónov. Pórovitosť pokožky je síce daná geneticky, ale môžeme ju správnou starostlivosťou výrazne ovplyvniť. 

Schéma prierezu pokožkou kde je poukazané ako sa čierne bodky vytvarajú.

Ako predchádzať vzniku čiernych bodiek?

 Na prvom mieste je pravidelné a vhodné ošetrovanie pleti. Základom vašej každodennej rutiny by malo byť večerné, ale i ranné čistenie pleti. V noci totiž prebieha intenzívna regenerácia, odumierajú kožné bunky, zvyšuje sa tvorba mazu. Odporúčam teda večer pleť očistiť použitím gélu alebo peny určenej na váš typ pleti a ráno ju nezabudnúť osviežiť vhodnou pleťovou vodou. 



Okrem pravidelnej starostlivosti tvorbu kožného mazu a teda i komedónov spôsobuje vaša strava. Ak vás tento problém trápi, zamerajte sa na svoj jedálniček a skúste na čas eliminovať mliečne produkty, potraviny s vysokým obsahom cukru a tie, ktoré spôsobujú prekyslenie organizmu, ako i mastné či korenené jedlá. 

Samozrejme alkohol a nápoje s vysokým obsahom oxidu uhličitého by mali byť pre zdravú pleť tabu. Vzdajte sa zbytočného maškrtenia a nahraďte ho zdravými potravinami. Na vašej pleti sa to prejaví už po prvom týždni.  

Skála spektra jedál zobrazujúca ich PH.

Ďalšie faktory spôsobujúce tvorbu komedónov: 

  • Užívanie liekov a prevažne antibiotík
  • Fajčenie
  • Pasívny spôsob života bez dostatku pohybu
  • Nesprávna hygiena a voľné radikály v prostredí
  • Nadmerný stres
  • Prílišné vystavenie slnečnému žiareniu

Je bezpečné odstraňovať čierne bodky mechanicky?

 Určite neodporúčam domácke „vytláčanie“ komedónov, ktoré môže viesť k rozšíreniu infekcie a nenávratnému poškodeniu kože. Navštívte radšej profesionálny salón, prípade dermatologickú ambulanciu, kde sú na odstránenie adekvátne vybavení. 

Elektronická kefa na čistenie pleti.

Ako prvá domáca pomoc sa ponúka používanie čistiacich kefiek na tvár spolu s peelingovými čistiacimi penami/gélmi a pravidelné používanie zlupovacích masiek so sťahujúcim účinkom a účinnými látkami – ako napríklad bahno z Mŕtveho mora,  prípadne maska z rastlinného uhlia

Žena nanašajúca si morské prírodné bahno k čisteniu pleti.




Aká kozmetika je vhodná a čomu sa radšej vyhnúť?

Pleť so zvýšenou tvorbou mazu a sklonom k tvorbe komedónov vyžaduje používanie produktov so špecifickým zložením. V prvom rade sa uistite, že Vami zvolené krémy sú nekomedogénne, to znamená, že neupchávajú póry a nespôsobujú zvýšenú tvorba komedónov a akné. 

Voľte radšej ľahšiu textúru krémov, prípadne séra, ktoré obsahujú antibakteriálne zložky. Výborne sa osvedčili prípravky s obsahom kyseliny salicylovej, či zinku, ktoré zjemňujú póry a odstraňujú odumreté bunky. 

Krém Uriage v bielej tube.Produkt Salises s obsahom kyseliny salicylovej

vaša pleť Vám zostane po celý život. Venujte jej preto dostatok pozornosti a primeranej starostlivosti, aby bola vždy zdravá a žiarivá.  Ak ju občas potrebujete vylepšiť, prečítajte si, ktorý make-up je pre ňu najvhodnejší. (ďalší článok).